Kde jste, Human Rights Watch a Amnesty International?

Human Rights Watch a Amnesty International se hlasitě ozývají proti zákonu zakazujícímu propagaci homosexuality v Litvě. Mají pravdu, že se jedná o omezování svobody projevu.  Kde jsou však teď? Včera, nedlouhou před tím, než jsem zveřejnil svůj článek o Litvě, byl odsouzen zpěvák blackmetalové skupiny Impérium na tři roky odnětí svobody nepodmíněně…

Tři roky za písničky? Ještě jednou - kde jsou teď lidé z Human Rights Watch a Amnesty International? Proč se nebouří stejně jako v případě Litvy? Princip je stejný. V Litvě někdo usoudil, že „propagace homosexuality“ podrývá tradiční rodinné hodnoty, ohrožuje společnost. U nás podle stejného principu někdo došel k závěru, že jisté názory podrývají demokratické zřízení a ohrožují společnost.

Martin Moravec zpívá v blackmetalové skupině Imperium, jež se na jedné straně nijak zvlášť netají svým politickým smýšlením, na druhé straně si však dává pozor na to, aby o tom nezpívala „na plnou hubu“. Roku 2007 objednal výrobu 616 kusů CD této skupiny.

Soudní znalec ani nebyl s to zodpovědět otázku obhájkyně Kláry Slámové, práva jaké skupiny lidí jsou albem potlačována. Navíc sám zdůraznil, že se nikde neobjevují symboly jako svastika či říšská orlice. „Všechno je v náznacích, vždycky něco chybí právě proto, abyste mohli klást takovéto otázky,“ řekl podle Jihočeského deníku. Kromě toho hovořil o tom, že vše je třeba hodnotit v kontextu, teprve jako celek mají jednotlivé fragmenty dávat sdělení, které soud ocenil třemi roky vězení.

Koho to ohrožuje? 616 kusů CD, která se dostala pouze mezi zpěvákovy souvěrce, kteří jsou vedle soudního znalce jediní, kteří chápou, „o čem je řeč.“ Čí práva narušuje touha několika extremistů po umělecké realizaci? Není lepší, když se realizují hudbou, než kdyby šli někoho zmlátit? Zdá se, že není.

O tom, jak je nesmyslné, omezovat svobodu slova, uměleckého projevu zvlášť, jsem již psal v článku Zakázali psát a zpívat , nebudu se tedy opakovat. Nebudu znovu citovat texty apolitických skupin, kde by se také našly „výzvy k násilí“, které by „náckům“ rozhodně neprošly. Dnes bych jen rád poukázal na to, jak je absurdní, že se lidé se už ani nezavírají za to, co řekli, ale pouze za to, co naznačovali (sic!).

Vrcholem absurdity je, že jako příklad toho úplně nejzávadnějšího z nejzávadnějších spojení se uvádí sousloví „bílá revoluce“ – „white revolution“ a zpěvák je dokonce musel zapírat a svádět na špatnou anglickou výslovnost. Svět zná ukrajinskou Oranžovou revoluci, kyrgyzstánskou Žlutou revoluci, gruzínskou Růžovou revoluci či Kuvajtskou modrou revoluci. Všechna tato spojení mají jasný, nezpochybnitelný obsah. Na jakémsi videu na YouTube jsem pak zahlédl americké rasisty nebo neonacisty vykřikovat cosi o revoluci bílé. Dokonce u toho hajlovali. To však nemění nic na tom, že spojení bílá revoluce žádný neoddiskutovatelný obsah nemá. Každý si tam může dosadit, co chce.

Nakonec dodávám jen pro srovnání následující odkaz: http://www.novinky.cz/krimi/68118-zabijak-policistu-bulawa-je-na-svobode.html

Autor: Bohumír Žídek | čtvrtek 30.7.2009 11:59 | karma článku: 33,07 | přečteno: 6119x
  • Další články autora

Bohumír Žídek

Volím Václava Klause

11.1.2013 v 23:32 | Karma: 31,46

Bohumír Žídek

Koho mám volit?

6.4.2012 v 23:44 | Karma: 22,12
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3929x
OLD Whig.