Kopírování křísí hudbu – pomáhejte umělcům a stahujte jejich alba

31. 01. 2012 11:16:55
Kopírování zabíjí hudbu. Sdílení je zločin. Neokrádejte své oblíbené interprety. To se nám snaží tvrdit. Ve skutečnosti však nic nemůže být dále od pravdy. Nic nepomáhá rozkvětu hudby jako její sdílení na internetu.

Existují hudební skupiny, na jejichž koncert by nebýt internetu přišlo třeba padesát lidí. Díky rozmachu stahování si však každý takřka během chvíle může opatřit třeba několik desítek alb a objevit tak celý žánr, který mu byl do té doby neznámý. A tak se tvorba výše zmíněných interpretů dostane k mnohem většímu počtu posluchačů. Na jejich koncert tak přijde několikanásobně více lidí. Místo padesáti třeba pět set nebo i tisíc. Těžko tvrdit, že na tom skupina prodělá. Navíc nemalá část návštěvníků si na koncertu koupí tričko a mnozí z nich i originální nosič. Kapela na nelegálním stahování jednoznačně vydělala:

1) Zná ji a poslouchá mnohonásobně více lidí.

2) Na jejich koncerty chodí lidé, kteří by ji za normálních okolností neznali, a tedy ignorovali.

3) Její album si koupí více lidí.

Odpůrci stahování se tváří, jako by existoval jen první bod, který sám o sobě dává interpretovi jen jakýsi duchovní zisk, z nějž se však nenají. Tento bod však ve skutečnosti přímo vede k bodu druhému a třetímu. Druhý a třetí bod pak způsobí, že umělci vydělají více peněz. Druhý bod kromě toho znamená, že je dnes činná spousta skupin, jež by za normálních okolností své snahy zanechala, neboť by byla frustrována nezájmem posluchačů a cítila se zneuznaná. Kopírování tedy hudbu nezabíjí. Stahováním umělce neokrádáte. Hudbu tím naopak udržujete při životě, ba přímo křísíte. Mnoha umělcům stahováním velmi pomáháte.

Proč tedy ten humbuk kolem Megauploadu? Proč ty snahy sdílení a stahování omezit, vymýtit? Umělci, kteří na stahování vydělávají, totiž obvykle nevydávají svá díla u velkých nahrávacích společností, ale spíše u menších labelů. Samozřejmě, že jsou často stahována i díla mainstreamových „umělců“ vydávajících u velkých společností. To jsou však nahrávky, jež společnosti v minulosti dokázaly publiku vnutit. Dnes si publikum takové nahrávky sice opatří, ale často zjistí, že nestojí za nic a díky ohromným možnostem výběru z nepřeberného množství žánrů se nakonec rozhodnou podpořit jiné umělce, o kterých jsem hovořil výše.

Menší labely pro velké hráče v minulosti nebyly žádnou konkurencí. Jenže časy se mění, velké společnosti zvyklé na své monopolní postavení nejsou flexibilní, a tak se právem obávají, že konkurenci nedokážou porazit ve férové tržní soutěži. A tak nehrají fér. Snaží se svoji konkurenci zlikvidovat pomocí státu a legislativy. Je to podlé, nečestné a socialistické. Můžeme jen doufat, že to nebude funkční.

Závěrem vás prosím: Stahujte a poslouchejte co nejvíce hudby od rozličných interpretů a nezapomeňte navštívit koncerty těch nejlepších z nich.

PS: Pokud ještě nevíte, co je to ACTA, přečtěte si to třeba tady. Případně, prosím, zvažte, zda by vám nestálo za to kromě nějakého pěkného koncertu navštívit rovněž demonstraci proti tomuto zvěrstvu, jež se koná tento čtvrtek v Praze.

Autor: Bohumír Žídek | úterý 31.1.2012 11:16 | karma článku: 23.94 | přečteno: 1364x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 176 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 339 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...