Ron Paul je průběžně druhý za Mittem Romneym, Santorum je fake!

Podle médií je obraz republikánských prezidentských primárek poměrně jasný.  Z počátku se zdálo, že středový kandidát Mitt Romney bude vcelku suverénně kráčet za vítězstvím. Nyní se však jeho cesta komplikuje, velký favorit svádí velmi ostrý souboj se sociálním konservativcem Rickem Santorumem. Podle některých médií je Santorum dokonce momentálním lídrem republikánského pole. Za touto dvojicí pak má zaostávat neokonservativec Newt Gingrich. Na posledním čtvrtém místě má pak být svobodomyslný obránce americké ústavy Ron Paul, který dosud nebyl s to vyhrát v žádném státě. Opravdu je tomu tak?

Klíčové slovo: Delegát

Klíčovým slovem pro výsledky primárek je delegát. K zisku prezidentské nominace si musí jeden z kandidátů zajistit 1144 delegátů, kteří pro něj budou hlasovat na celonárodním republikánském shromáždění v samotném závěru primárek 27. srpna v Tampě.  Je třeba říci, že v některých státech místo běžných primárek probíhají tzv. caucuses (shromáždění), která nejen, že jsou otevřená členům jiných stran a nezávislým, ale výsledky jejich hlasování často nemají vliv na výběr delegátů, kteří se volí zvlášť buď později během večera nebo i jiný den. Velká část účastníků shromáždění se o volbu delegátů nezajímá a nemá potřebu se jí účastnit. Výjimku tvoří jedna skupina – podporovatelé Rona Paula.

Ron Paul vítězí v Iowě, Minnesotě, Coloradu a Maine!

Ti se pak snaží za delegáty zvolit co nejvíce lidí ze svého středu a získat pro Rona Paula skutečné vítězství, navzdory tomu, že virtuálně v daných státech vítězí třeba Rick Santorum nebo Mitt Romney. Podle informací přímo ze štábu Rona Paula se jim to poměrně daří. Ron Paul zřejmě zvítězil v Iowě, Minnesotě, Coloradu a Maine.

Pořadí podle získaných delegátů by tedy mělo být následovné (v závorce získaní delegáti ve státech Iowa, New Hampshire, Jižní Karolína, Florida, Nevada, Minnesota, Colorado Maine):

  1. Mitt Romney 93 (6, 7, 2, 50, 14, 2, 7, 5)
  2. Ron Paul 82 (13, 3, 0, 0, 5, 28, 17, 16)
  3. Newt Gingrich 29 (0, 0, 23, 0, 6, 0, 0, 0)
  4. Rick Santorum 25 (6, 0, 0, 0, 3, 7, 9, 0)
  5. Nerozhodnutí 14 (3, 2, 0, 0, 0, 3, 3, 3)

V Missouri, kde nezávazné primárky vyhrál Santorum, se shromáždění vybírající delegáty budou konat teprve od 15. do 24. března.

Nafouknutá bublina Santorum

Jak vidno, skutečnou vedoucí dvojicí jsou guvernér Romney a kongresman Paul. Senátor Santorum, jakkoliv se mu daří bodovat v pro média zajímavých hlasováních, se ukazuje být spíš nafouknutou bublinou.

Ron Paul jej také ve svém předvolebním spotu označil na českém internetu dobře známým slovem fake. Když se ho poté moderátor v debatě na CNN zeptal proč, k pobavení publika odpověděl: „No, protože je fake.“ Dále vysvětlil, že ačkoliv se Santorum snaží tvářit jako pravicová alternativa Mitta Romneyho, záznamy jeho hlasování v senátu jej usvědčují z opaku. Což je obecný problém velké části republikánských politiků (podobnost s Top 09 a ODS čistě náhodná), kteří jsou před volbami ekonomicky vpravo, ale po svém zvolení na to zapomenou a hlasují pro navyšování výdajů a další tahání peněz z kapes daňových poplatníků. Načež při dalších volbách slibují, že zruší věci, které sami prosadili.

Ron Paul na rozdíl Ricka Santoruma v kongresu vždy hlasoval v souladu s tím, co celý život hlásá. Ačkoliv média staví Santoruma do popředí a z Rona Paula, který je všech ohledech jeho pravý opak, vytvářejí outsidera, můžeme se všichni v srpnu v Tampě dočkat různých zajímavých překvapení.

Autor: Bohumír Žídek | neděle 26.2.2012 21:12 | karma článku: 27,12 | přečteno: 1791x
  • Další články autora

Bohumír Žídek

Volím Václava Klause

11.1.2013 v 23:32 | Karma: 31,46

Bohumír Žídek

Koho mám volit?

6.4.2012 v 23:44 | Karma: 22,12
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3929x
OLD Whig.